стенди для навчальних закладів та підприємств

Рекомендації до створення та забезпечення класів безпеки у закладах освіти

Рекомендації до створення та забезпечення класів безпеки у закладах освіти

Створення безпечних умов перебування учніву у закладах освіти, створення безпечного середовища є одним із головних пріоритетів держави в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні.

 

Класи безпеки – це в першу чергу інтерактивні класи, технічне оснащення яких дозволяє забезпечити освітній процес.

Для облаштування класів безпеки рекомендується:

Технічне оснащення класу безпеки: телевізори, відеопроєктори, моторизований настінний екран для проєктора, акустичні системи, стенди з обпаленими предметами, магнітні дошки, маркерні дошки, мобільні симулятори пожежної безпеки (приватний будинок, громадський будинок, висотний будинок, екосистеми тощо), вогнегасники різних видів для проведення занять, протигази, столи, стільчики, дитячий одяг рятувальників, дитячі каски, іграшки, пазли, конструктори тощо.

При оснащенні класів безпеки необхідно враховувати можливість залучення до занять осіб з особливими освітніми потребами.

Клас безпеки у закладі загальної середньої освіти рекомендується облаштувати за зональним принципом організації освітнього простору.

При облаштуванні класів безпеки рекомендується передбачити такі зони:

  • зона пожежної безпеки;          зона мінної безпеки;                
  • зона безпеки життєдіяльності;зона домедичної допомоги;    
  • зона психологічного розвантаження;
  • ігрова зона .

Для облаштування класів безпеки рекомендується використовувати методичний та агітаційний матеріал, включаючи матеріали для інклюзивного навчання.

Для методичного забезпечення класів безпеки допускається використовувати будь-яку наочну агітацію: стенди, буклети, листівки, плакати, банери, наліпки, тематичні розмальовки, кросворди, тести, матеріал для творчих завдань.

Навчання в класах безпеки здійснюється відповідно до типових освітніх програм: екологічна безпека, громадянська відповідальність, здоров’я і безпека та викладанні предметів соціальної і здоров’язбережувальної галузі, у тому числі «Захист України», «Здоров’я, безпека та добробут» та інших.